TOP Trustpilot

Råd om stell av dine LANA GROSSA Modeller

Instrukser om vedlikehold
For å ha lengst mulig glede av dine strikkede plagg er det helt avgjørende at du følger vedlikeholds instruksene til garnet. På etiketten finner du viktig informasjon om vaskemåter og temperatur mm.

Oppbevaring
Alle strikkede plagg (også ferdig kjøpte) bør oppbevares liggende. Henges de på kleshengere kan dette føre til at de mister fasongen på grunn av egenvekten.
Plaggene bør i tillegg beskyttes mot sollys. Dette forhindrer bleking av fargene. Det finnes foreløpig ikke noen gode prosedyrer for å farge ull slik at den ikke blekes av solen.

Vask
Når du vasker plagget, bør du være veldig forsiktig. Pass på å vaske klesplagget med vrangen ut, for å hindre slitasje på forsiden.
Bruk alltid flytende fin eller ullvaskemidler for å unngå at rester av vaskemiddelet blir liggende igjen i tøyet.
Ikke bruk tøymykner til strikkede ull plagg. Dette kan føre til at ullen raskt mister sin elastisitet. Garn merket med etiketten "superwash" tåler ikke i det hele tatt bruk av tøy mykner.
Anmerkningen ”lettstelt” ("pflegeleicht") på etiketten til garnnøstet betyr ikke nødvendigvis at den strikkede modellen kan vaskes i en vaskemaskin. Dette betyr kun at modellene som strikkes med dette garnet, kan vaskes enkelt og tørkes raskt.

Er du usikker på om det strikkede plagget kan vaskes i maskin, eller om det må vaskes for hånd, være oppmerksom på det følgende: La aldri det stikkede plagget bli liggende i bløt. Det kan føre til at de blir tovet. Når du vasker plagget for hånd, ikke press eller gni det for mye, ikke børst eller vri det ut. Bruk kaldt eller litt lunkent vann og skyll det rikelig.

Hvis garnet kan vaskes i vaskemaskinen, bør du, når du vasker ditt plagg bruke en skånsom syklus med lite sentrifigering. Ikke fyll maskinen full, maskinens kapasitet må reduseres med en tredjedel.
Det er enda bedre å bruke ull/finvaskprogrammet som de fleste vaskemaskiner har innebygget (ullsymbolet på maskinen). Dette programmet gjør ikke en hel trommelomgang men vugger plagget frem og tilbake som i en vugge. Ikke fyll maskinen, kapasiteten til maskinen må reduseres med to tredjedeler.

Normal vaskesyklus
Skånsom vaskesyklus, reduse fyllemengden med en tredjedeln
Spesielt skånsom syklus (ullsymbolet på maskinen), redusere fylllemengden med to tredjedeler
Håndvask
Tallene i vaskebaljen angir maksimal temperatur som ikke må overskrides, streken under baljen indikerer en mer skånsom behandling.

Tørking
Strikkede klær bør ikke vris ut; overføldig vann må bare trykkes ut. Deretter plasseres plagget mellom to frottéhåndklær som rulles sammen og presses. Legg ditt strikkede plagg på et tørt frottéhåndkle, strekk det ut til at det har fått sin riktig form og la det tørke (flatttørking). Unngå direkte sollys, ellers kan fargene blekes.
De fleste garntyper tåler ikke tørking i tørketrommelen. Hvis garnet har det spesifikt merket om at det er tørketrommelsikkert, velg den mest skånsomme innstillingen.

Tørkes flatt
Trommeltørking ved lavere temperatur (maks. 60° C)
Trommeltørking ved normal temperatur
Tåler ikke trommeltørking
Punktene viser trommeltørkingens tørketrinn.

Bleking
Noen ganger brukes vaskemidler som inneholder blekemidler til å fjerne flekker. Vær forsiktig, da slike vaskemidler skal bare brukes hvis trekantsymbolet ikke er overstreket!

Tåler bleking
Tåler ikke bleking, bruk ikke vaskemidler med blekemiddel

Kjemisk rensing
Mange garntyper bør ikke vaskes i det hele tatt. De må leveres til rensing.

Tåler kjemisk rensing (men ikke med sterkere rensevæsker enn perkloretylen)
Tåler skånsom rensing
Tåler ikke kjemisk rensing
Bokstavene i sirkelen gir informasjon om hvilken rensevæske som skal brukes, streken under sirkelen informerer om begrensinger i mekanisk behandling under rengjøring, bruk av vann, og temperatur.

Stryk
På grunn av deres høye elastisitet har de naturlige fibrene i ull en gjenopprettingseffekt på rynker og folder. Bare heng plagget opp på en henger over natten eller på badet mens du tar en dusj. Fuktigheten gjør at rynkene og folderene forsvinner av seg selv.
Hvis du fremdeles vil stryke ditt plagg, bør du bruke den laveste temperaturinnstillingen, - og men bare stryk det hvis det er uttrykkelig tillatt!
Enda bedre er det hvis du behandler ditt strikkedeplagg med damp fra et dampstrykejern, men bruk bare dampen, stryk ikke plagget!

ca. 110° C
ca. 150° C
ca. 220° C
Må ikke strykes

Ett tips
Hvis du er usikker på en bestemt flekkfjerning (f.eks. fett, blekk, blod, ...), kan du spørre et rengjøringsifirma om råd før du prøver selv.
Ta bestandig vare på en original etikett fra det brukte garnet, for hver eneste strikket modell, og noter nøye ned hva du har stikket med det. Da kan du alltid se hvordan du kan ta vare på ditt favorittplagg.