TOP Trustpilot

Omregning av modeller

Problemer er til for å løses
Hvis du ønsker å strikke en modell,og du synes at oppskriften ikke passer helt, kan du ganske enkelt endre oppskriften eller selve modellen. Identisier først problemet. Før du starter er det viktig å sjekke strikkefastheten. Dette gjøres ved å strikke en prøvelapp. Hvis du vil strikke en genser i en av de oppgitte størrelsene, med det originale garnet, må du sammenligne din strikkefasthet med som er oppgitt i oppskriften. Om forskjellene er for store eller om man vil endre på størrelsen, stilen eller garnet, må det andre forberedelser til, for å oppnå et perfekt resultat.

Riktig størrelse
Det anbefales å sammenligne informasjonen i mønsteret, av den utvalgte modellen, med favorittplagget i skapet. Hvis du vil at modellen skal være litt lengre, kortere, bredere eller smalere, tegn opp et nytt mønster med dine egne mål, helst i forholdet 1:1. På den måten kan du alltid sjekke om alt er i orden ved å plassere strikkettøyet over tegningen, og eventuelt endre noe underveis hvis det trengs. I tillegg har du allerede det perfekte underlaget for å spenne ut de strikkestykkene før du syr de sammen.

Beregningsmodell
Nå behøver du kun å endre antall masker og pinner, og til dette trenger du en beregningsmodell. Din prøvelapp viser hvor mange masker og omganger du trenger for 10 cm. Eksempel på en prøvelapp: 16 masker (M i bildene nedenfor) og 24 omganger (R i bildene nedenfor) = 10 x 10 cm.
Eksempel:

Du behøver 16 masker til en prøvelapp på 10 cm; 1,6 masker til 1 cm og femti ganger så mye til 50 cm (bredde ved ”frem” og ”tilbake” omganger), dvs. 80 masker. I tillegg kommer maskene på siden. Til høyden trenger du 24 omganger for å nå 10 cm; 2,4 pinner til 1 cm og 40 ganger så mye som 40 cm (høyde fra bunnen av ermet til monteringskanten til både for- og bakstykket), det vil si 96 omganger. Omregningsformelen er: (cm x masketetthet) delt med 10.

Når du regner om alle målene til masker på bredden og til høyden antallet på pinner, finner du hjørnedataene til strikketøyet ditt. Hvis du ikke får hele tall når du regner, avrunder du bare opp eller ned, til det som virker mest fornuftig. Slike små variasjoner kan vanligvis ikke måles på sluttresultatet.

Ermer, ermhull, felling av ermer og felling av hals
Hvis du ønsker at ermene skal være større, har du i vårt eksempel en økning på 7 cm (11 masker) på hver side av armen, samt en armlengde på 41 cm (98 pinner). Del antall omganger på antallet masker, og som resultat er at du må øke hver 8. pinne med 11 x 1 masker på begge sider. På de siste par pinnene og før fellingen eller på ermene uten felling gjøres det ingenting. Hvis et oddetall blir resultatet av uttregningene, for eksempel 7, ta ut en maske vekselsvis hver 6. og 8. pinne.For ermet, ermhull og halsudsnittet er det best å legge strikketøyet direkte på mønsteret og ta inn gradvis etter mønsterkanten. Det kan også være en fordel å følge den opprinnelig oppskrift, da forskjellene vanligvis ikke er så store.

Mønsterrekker, strikkede motiver og flateoppdelinger
Wenn Sie MuHvis du strikker et mønster hvor du skal strikke inn et motiv (ribbetrikk, vendinger, hullmønster), må du ta hensyn til dette ved beregningen av masker og pinner. Et kompromiss mellom mål og mønstre er ofte den riktige løsningen, der enten det ene eller det andre må justeres. Se også her på den opprinnelig oppskriften. Spesielt kan det være nyttig å sammenligne de forskjellige størrelsene. Plasser i utgangspunktet det strikkede motivet eller flateopdelingen på papir tegningen. Den nøyaktige plasseringen har blitt beregnet ved hjelp av beregningsmodellen. Man kan også legge strikketøyet på tegningen og orientere seg etter den.

Et lite tips
Man får aldri nok av å understreke hvor viktig det er å strikke en prøvelapp for bestemme strikkefastheten før man begynner. Den legges til grunnen for alle de andre beslutningene som tas senere, og er viktig for at resultet blir bra. Men det må også være morsomt å stikke, og må ikke bli en doktorgradsavhandling av alt sammen! Det er alltid mulig å improvisere litt.